לדלג לתוכן

גזה מארוצי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
גזה מארוצי
Maróczy Géza
לידה 3 במרץ 1870
סגד, ממלכת הונגריה, האימפריה האוסטרו-הונגרית עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 29 במאי 1951 (בגיל 81)
בודפשט, הרפובליקה העממית ההונגרית עריכת הנתון בוויקינתונים
הדרגה הגבוהה ביותר רב אמן משנת 1950
השכלה המכון הטכנולוגי של ציריך, אוניברסיטת אטווש לוראנד עריכת הנתון בוויקינתונים
מקצוע נוסף רואה חשבון
מדינה הונגריה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

גזה מארוציהונגרית: Maróczy Géza;‏ 3 במרץ 187029 במאי 1951) היה שחמטאי הונגרי בדרגת רב-אמן. נחשב לאחד השחמטאים הטובים בעולם בסוף המאה ה-19 ובתחילת המאה ה-20.

קריירה מוקדמת

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מארוצי זכה בתחרות המשנה בהייסטינגס בשנת 1895, ובמשך 10 השנים הבאות זכה במספר פרסים ראשונים בתחרויות בינלאומיות. בין השנים 1902 ו-1908 השתתף ב-13 תחרויות וזכה בחמש מתוכן במקום הראשון, ובחמש מהן במקום השני. בשנת 1906 הוא הגיע להסכם עם עמנואל לסקר לקיום דו-קרב על אליפות העולם. התמודדות זו הייתה אמורה להתקיים בקובה, אך עקב בעיות פוליטיות בקובה ההתמודדות בוטלה.

פרישה משחמט וחזרה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

אחרי 1908, פרש מארוצי משחמט בינלאומי כדי להקדיש יותר זמן למקצועו. הוא עבד כרואה חשבון והייתה לו קריירה מוצלחת. לאחר עליית הקומוניסטים הוא הפך לרואה החשבון הראשי של משרד החינוך. לאחר הפלת הקומוניסטים לא הצליח יותר מארוצי למצוא עבודה. הוא חזר לתקופה קצרה לשחמט לאחר מלחמת העולם הראשונה, בהצלחה מסוימת, והיום יש הסתעפות בהגנה הסיציליאנית שנושאת את שמו. בסוף שנת 1927 הביס מארוצי את אלוף הונגריה לשנת 1924, גזה נאגי בדו-קרב בתוצאה +5 -0 =3. (חמישה ניצחונות, שלוש תוצאות תיקו ואף הפסד) נבחרת הונגריה לשחמט, כאשר מארוצי שיחק בלוח הראשון, ניצחה בשתי האולימפיאדות הראשונות לשחמט שהתקיימו בלונדון ובהאג .

בשנת 1950, בגיל 80 הוענקה לו דרגת רב אמן על ידי פיד"ה.

סגנון המשחק

[עריכת קוד מקור | עריכה]

סגנון המשחק של מארוצי, הגם שהיה מבוסס, היה מאוד הגנתי מטבעו. ההגנות המוצלחות שלו במשחקים של הגמביט הדני נגד ז'אק מיזס וקרל הלינג שהיו כרוכות בהחזרה מבוקרת של החומר המוקרב לצורך קבלת יתרון, שימשו כדוגמאות למשחק הגנתי בספרם של מקס אויבה וקרמר על משחק המציעה. אהרון נימצוביץ' בספרו "שיטתי" השתמש בניצחונו של מארוצי על הוגו זוחטינג (ברמן 1905) כדוגמה של ריסון היריב לפני הפריצה. נקודה חזקה נוספת במשחקו של מארוצי הייתה ניהול סיומי מלכות שזכתה להערכה רבה. דוגמה לכך הוא המשחק פרנק מרשל בתחרות קרלסבד 1907 בה הציג מארוצי פעילות מלכה עדיפה. מארוצי ידע להציג גם משחק מרהיב כדוגמת ניצחונו כנגד שחקן ההתקפה הידוע דוד ינובסקי בתחרות מינכן 1900.

המבנה שהגה מארוצי בהגנה הסיציליאנית ניתן ליישום בהסתעפויות שונות שלה. על ידי מיקום הרגלים בערוגות ה4 ו-ג4, הלבן מקטין במעט את סיכויי ההתקפה שלו אך מפחית מאוד את המשחק הנגדי של השחור.

8 צריח שחור רץ שחור מלכה שחורה מלך שחור רץ שחור פרש שחור צריח שחור
7 רגלי שחור רגלי שחור רגלי שחור רגלי שחור רגלי שחור רגלי שחור
6 פרש שחור רגלי שחור
5
4 רגלי לבן פרש לבן רגלי לבן
3
2 רגלי לבן רגלי לבן רגלי לבן רגלי לבן רגלי לבן
1 צריח לבן פרש לבן רץ לבן מלכה לבנה מלך לבן רץ לבן צריח לבן
א ב ג ד ה ו ז ח

עמדה טיפוסית להסתעפות מארוצי. עמדה זו הגיעה מהסתעפות דרקון מואצת (Accelerated Dragon)

גזה מארוצי

למארוצי היו תוצאות מכובדות מול מרבית השחמטאים המובילים של זמנו, אך תוצאות שליליות מול אלופי העולם. מול וילהלם שטייניץ +1 -2 =1, מול לסקר +1 -4 =2, מול חוסה ראול קפבלנקה +0 -3 =5, מול אלכסנדר אלכין +0 -6 =5 ותוצאה חיובית מול אויבה +4 -3 =15.

סגנונו ההגנתי של מארוצי היה יותר ממספיק כדי לנצח שחקנים מובילים בעולם: את ג'וזף הנרי בלקברן +5 -0 =3, את מיכאל צ'יגורין +6 -4 =7, את פרנק מרשל +11 -6 =8, את דוד ינובסקי +10 -5 =5, יפים בוגוליובוב +7 -4 =4, ואת פרדריק ייטס בתוצאה +8 -0 =1

קפבלנקה העריך מאוד את מארוצי. בהרצאה שנתן בשנות ה-40 המוקדמות שיבח קפבלנקה את תרומתו החשובה של מארוצי לתיאורית הפתיחות, ואת היותו "מורה טוב" שסייע רבות לורה מנצ'יק להגיע לצמרת העולמית לשחמט נשי. קפבלנקה גם העריך אותו "כאחד מגדולי האמנים של זמנו" והוסיף: "כשחקן לא חסרה לו רוח קרב ודמיון. השיקול העמדתי שלו, התכונה העליונה של אמן אמיתי, היה מעולה. מארוצי היה שחקן מדויק מאוד ואמן מעולה בשלב הסיום של המשחק, נהיה מפורסם כמומחה לסיומי מלכות. בתחרות לפני שנים רבות הוא זכה בסיום פרשים נגד האמן הוינאי מרקו, סיום שנכנס להיסטוריה כסיום קלסי מסוגו." (קפבלנקה התייחס למשחק מרקו-מארוצי משנת 1899). "ביחס לכוחו היחסי של מארוצי לאמנים החזקים ביותר היום הערכתי היא שלמעט מיכאל בוטביניק ופאול קרס מארוצי היה בזמנו חזק יותר מכל השחקנים הקיימים כיום."

הופעות באולימפיאדות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

גזה מארוצי השתתף בנבחרתה האולימפית של הונגריה בשלוש אולימפיאדות.

שנה לוח קבוצה מד כושר נקודות תוצאות % מקום
1927 הונגריה 9 מ-12 6+ 6= 0- 75 1 קבוצתי, 4 אישי
1930 הונגריה 8 מ-12 6+ 4= 2- 66.7 2 קבוצתי
1933 1 הונגריה 2.5 מ-6 1+ 3= 2- 41.7 5 קבוצתי

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא גזה מארוצי בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]